Tips nutricionals

Tips nutricionals

– Imita les àvies

Llegums, cassola, mercat, estalvi, frugalitat,… Algú pensa que van créixer a base de pizzes, quinoa, mil productes per triar al súper i un esperit foddie? Pensa-hi. I si pots parla’n amb elles mateixes. N’hi ha que van viure la guerra civil i apunten per centenàries.

– Oblida’t dels superaliments

L’argument és simple. No existeixen. Fins avui no s’ha demostrat que un sol aliment, per saludable i recomanable que sigui, tingui poder per prevenir, ni molt menys curar, cap patologia. De moment, l’opció més encertada és adherir-se a un estil de vida que inclogui menjar variat, local, sostenible i poc processat, exercici físic (aeròbic i de força) i mantenir un entorn social enriquidor.

– No vagis gaire al restaurant

Els restaurants, per si mateixos, no tenen res de dolent. Són empreses i la seva supervivència depèn del nombre de clients. Les estratègies comercials poden ser múltiples, però entre les més comunes (i des del punt de vista nutricional) hi podem observar coccions poc saludables però de gran palatabilitat, racions excessives o combinacions desequilibrades. Elements que no haurien de suposar cap problema si hi anem de manera esporàdica, però que el nostre organisme no pot agrair si és massa habitual. La recomanació és, doncs, evitar menjar al restaurant sempre que tinguem a l’abast una alternativa més saludable i anar-hi en ocasions especials amb l’objectiu principal de gaudir.

– No segueixis “gurús”

N’hi ha a manta i es fan sentir. Infusions d’herbetes miraculoses, restriccions excessives d’un nutrient concret, dejunis extenuants, batuts i suplements a dojo. Si t’estimes la butxaca i penses que l’evidència científica té algun valor, l’estratègia és buscar opcions amb possibilitats reals d’èxit i que hagin demostrat un cert nivell d’eficàcia.